Följ SJ

Sittplats på köpet minskar trängseln på tåg Linköping - Gävle

Nyhet   •   Sep 01, 2017 09:47 CEST

För att förenkla och förbättra kundupplevelsen på SJs tåg mellan Linköping – Stockholm – Gävle kommer sittplats att ingå i biljettpriset från och med den 10 december 2017. Då införs även två nya avgångarna mellan Linköping och Stockholm.

Linjen Linköping – Stockholm – Gävle är en av de SJ-linjer som haft en mycket stark resandeökning. Från tidtabellsskiftet i december kommer sittplats ingå i biljettpriset, så att alla resenärer vet var de ska sitta. På vissa avgångar är tågen i dag så fullsatta att flera resenärer får stå upp.

– För många har det inte varit en så bekväm resa som vi önskar. Därför gör vi nu den här förändringen. Alla kommer att få en sittplats och en användbar restid, samtidigt sätter vi in ytterligare två avgångar mellan Linköping och Stockholm, säger Jan Kyrk, SJs affärschef för de kommersiella linjerna i Mälardalen.

Samtidigt som sittplats börjar ingå i priset utökas trafiken från 7 till 9 dagliga turer från Linköping mot Stockholm. Alla resenärer behöver boka en plats om de vill vara säkra på att få en sittplats. Ett tåg, som efter 10 december är fullbokat kommer att annonseras som ”slutsålt” i SJs säljkanaler. Resenärer med månads- eller årskort kan åka med slutsålda tåg men hänvisas då till fällstolar eller ståplats. Biljetter från 10 december och framåt börjar säljas den 13 september.

Förändringen medför vissa prisjusteringar. De lägsta priserna på linjen är oförändrade. De som tidigare har köpt sittplatsbiljett får en något billigare resa och de som tidigare inte köpt till sittplats får en något dyrare resa. För SJ är prisjusteringen intäktsneutral.

- Vi gör inte det här för att öka våra intäkter, utan för att alla våra resenärer ska få en trivsam resa, där de kan använda restiden till studier, arbete eller nöje, säger Jan Kyrk.

Alla tåg Linköping-Gävle byter samtidigt konceptnamn till ”SJ InterCity”.